Przedszkole Publiczne nr 23

Alergeny

Rozporządzenie parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.



PRODUKTY UŻYWANE W PRZEDSZKOLU DO PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKÓW, KTÓRE MOGĄ ZAWIERAĆ ALERGENY I PRODUKTY POWODUJĄCE NIETOLERANCJE POKAMOWE

 

GRUPA Alergen wg rozporządzenia Produkty
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki, majonez,
2 LAKTOZA mleko, masło, jogurt, ser, twaróg - ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4 RYBY ryby surowe - mrożone, przetworzone - konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i w oleju,
5

SOJA

pieczywo, z tej samej grupy co fasola, groch, soczewica,
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, z tej samej grupy marchewka, pietruszka, koper włoski (możliwość alergii krzyżowych)
7 GORCZYCA musztarda, wędliny, produkty mięsne, mieszanki przypraw,
8 NASIONA SEZAMU

ziarno sezamowe, bułki, wypieki, płatki sniadaniowe, desery, rodzynki

9 SKORUPIAKI brak
10 ORZECHY bakalie desery, wypieki, ciasta,
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela, rodzynki,
12 ŁUBINY brak
13 ORZESZKI ZIEMNE brak
14 MIĘCZAKI brak

Wędliny moga zawierać śladowe ilości 5,7 według oświadczenia producenta.

 

Wykaz produktów jest na bieżąco aktualizowany.