Alergeny
Rozporządzenie parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
PRODUKTY UŻYWANE W PRZEDSZKOLU DO PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKÓW, KTÓRE MOGĄ ZAWIERAĆ ALERGENY I PRODUKTY POWODUJĄCE NIETOLERANCJE POKAMOWE
GRUPA | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
1 | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN | mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki, majonez, |
2 | LAKTOZA | mleko, masło, jogurt, ser, twaróg - ser biały, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina, |
3 | JAJA | jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny, |
4 | RYBY | ryby surowe - mrożone, przetworzone - konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i w oleju, |
5 |
SOJA |
pieczywo, z tej samej grupy co fasola, groch, soczewica, |
6 | SELER | seler jako korzeń i łodyga, z tej samej grupy marchewka, pietruszka, koper włoski (możliwość alergii krzyżowych) |
7 | GORCZYCA | musztarda, wędliny, produkty mięsne, mieszanki przypraw, |
8 | NASIONA SEZAMU |
ziarno sezamowe, bułki, wypieki, płatki sniadaniowe, desery, rodzynki |
9 | SKORUPIAKI | brak |
10 | ORZECHY | bakalie desery, wypieki, ciasta, |
11 | DWUTLENEK SIARKI | owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela, rodzynki, |
12 | ŁUBINY | brak |
13 | ORZESZKI ZIEMNE | brak |
14 | MIĘCZAKI | brak |
Wędliny moga zawierać śladowe ilości 5,7 według oświadczenia producenta.
Wykaz produktów jest na bieżąco aktualizowany.