Normy żywieniowe
Zalecane normy żywieniowe zalecane dla dzieci w wieku 4 - 6 lat.
L.p. | Grupy produktów | j.m. |
Norma dzienna docelowa tzw. "D" 100% |
W przedszkolu 65% | W domu 35% |
1 | Produkty zbożowe | G | 190 | 123,5 | 66,5 |
2 | Mleko i jego produkty | G | 1000 | 650 | 350 |
3 | Jaja | G | 50 | 32,5 | 17,5 |
4 | Mięso i wędliny | G | 75 | 48,75 | 26,25 |
5 | Masło, śmietana | G | 35 | 22,75 | 12,25 |
6 | Inne tłuszcze | G | 5 | 3,25 | 1,75 |
7 | Ziemniaki | G | 200 | 130 | 70 |
8 | Warzywa i wice z witaminą C | G | 240 | 156 | 84 |
9 | Warzywa karotenowe | G | 150 | 97,5 | 52,5 |
10 | Inne warzywa i owoce | G | 310 | 201,5 | 108,5 |
11 | Strączkowe suche | G | 2 | 1,30 | 0,7 |
12 | Cukier i słodycze | G | 50 | 32,5 | 17,5 |